Print Options:

Makaron umbricelli z truflami

Yields1 ServingPrep Time5 minsCook Time15 minsTotal Time20 mins

 300 g makaronu umbricelli
 50 fl oz oliwy extra vergine
 odrobina białego wytrawnego wina
 sok z cytryny
 1 dash pasty z trufli
 sól
 pieprz
 odrobina bazylii
1

W jednym naczyniu mieszamy oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia z odrobiną białego wina oraz odrobiną soku z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy do tego roztworu łyżkę pasty z czarnych trufli i następnie ubijamy trzepaczką co pozwoli nam uzyskać konsystencję emulsji tego sosu.

2

W garnku wstawiamy wodę, solimy i wkładamy makaron umbricelli, który jest typowym makaronem spotykanym w Umbrii. Gotujemy makaron al dente, wyjmujemy ale nie przepłukujemy wodą. Odrobinę wody z makaronu dodajemy do miski z sosem i całość wlewamy do naczynia z makaronem mieszając delikatnie. Dla smaku można dodać odrobinę świeżej bazylii, ale nie za dużo, ponieważ aromat bazylii może pozbawić potrawę smaku i zapachu trufli.

Czy masz ukończone 18 lat?
Strona zawiera produkty przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich. Zapraszamy po osiągnięciu pełnoletności.