Print Options:

Makaron penne all’arrabbiata

Yields1 ServingPrep Time5 minsCook Time15 minsTotal Time20 mins

 5 tbsp dojrzałych pomidorów (najlepiej San Marzano)
 320 g makaronu penne rigate
 1 tbsp peperoncino
 1 tsp czosnku
 oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
 posiekana natka pietruszki
 ser Pecorino Romano
 sól
1

Najpierw wstawiamy garnek z osoloną wodą w którym zagotujemy makaron penne rigate. Na patelni natomiast przygotujemy sos all’arrabbiata. Dodajemy na patelnię 2-3 łyżki oliwy z oliwek, zmiażdżony ząbek czosnku a także posiekane peperoncino, z którego uprzednio należy usunąć wszystkie nasiona. Zasmażamy na umiarkowanym ogniu tak aby lekko się zarumieniły ale nie spaliły.

2

Pomidory kroimy na pół, usuwamy zbędne środki i nasiona a następnie kroimy je w drobną kostkę. Wyjmujemy z patelni czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i podlewamy odrobiną oliwy z oliwek. Podgrzewamy przez kilka minut sos, uważając, aby nie stracił jasnej barwy i nasyconego czerwonego koloru. W tym czasie odcedzamy ugotowane al dente penne rigate i wlewamy je bezpośrednio do naszego sosu.

3

Wszystko razem dobrze mieszamy, tak aby sos z makaronem uzyskały jednolitą konsystencję, podlewając przy tym odrobiną oliwy z oliwek. Całość posypujemy tartym serem Peccorino Romano według uznania a także z posiekaną natką pietruszki.

Czy masz ukończone 18 lat?
Strona zawiera produkty przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich. Zapraszamy po osiągnięciu pełnoletności.