Print Options:

Makaron Malloreddus po sardyńsku

Yields1 ServingPrep Time20 minsCook Time40 minsTotal Time1 hr

 1 kg pomidorów bez skórki
 420 g makaronu malloreddus
 160 g kiełbasy
 1 cebula
 1 ząbek czosnku
 bazylia
 50 g sera Pecorino
 odrobina szafranu
 oliwa z oliwek extra vergine
 sól
1

Najpierw bierzemy kiełbasę, obrane pomidory i cebulę, które drobno siekamy. Do głębokiego rondla wlewamy 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra vergine i na małym ogniu brązowimy najpierw kiełbasę przez kilka minut, dodajemy następnie posiekaną cebulę a także zmiażdżony ząbek czosnku, odrobinę szafranu i 3 liście bazylii. Wszystko dobrze mieszamy, możemy podlać ew. lekko odrobiną wody i pozostawiamy na około 45 minut. W międzyczasie dodajemy obrane i pokrojone pomidory, doprawiamy solą i gotujemy wszystko razem.

2

Makaron malloreddus gotujemy w garnku z osoloną wodą aż do zagotowania, odcedzamy i zostawiamy na chwilę. Z patelni usuwamy ząbek czosnku, mieszamy makaron malloreddus z sosem na patelni, posypujemy startym serem Pecorino i podajemy gorące.

Czy masz ukończone 18 lat?
Strona zawiera produkty przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich. Zapraszamy po osiągnięciu pełnoletności.