Print Options:

Makaron farfalle z grzybami, tymiankiem i śmietaną

Yields1 ServingPrep Time10 minsCook Time30 minsTotal Time40 mins

 400 g makaronu farfalle
 250 g pieczarek
 1 opakowanie śmietany
 100 g sera Parmiggiano Reggiano
 50 g masła
 150 g boczku
 1 pęczek tymianku
 1 ząbek czosnku
 4 dashes oliwy z oliwek extra vergine
 sól i pieprz
1

Czyścimy i myjemy grzyby usuwając część korzeniową, zwracając szczególną uwagę na staranne umycie pod bieżącą wodą. Po tym kroimy je w plasterki. Do rondla dodajemy mało oraz oliwę z oliwek extra vergine i wkładamy ząbek czosnku, który podsmażamy do zbrązowienia i który później usuniemy. Do patelni dodajemy pokrojone w plasterki grzyby, solimy do smaku i dodajemy odrobinę świeżego pieprzu, posiekany tymianek i wszystko razem smażymy na dużym ogniu przez około 5-7 minut aż woda z grzybów odparuje. Następnie dodajemy boczek który wcześniej kroimy w cienkie plasterki i dalej kontynuujemy gotowanie.

2

W międzyczasie wstawiamy garnek z posoloną wodą w której gotujemy makaron farfalle al dente, odcedzamy je i dodajemy je do sosu razem ze śmietaną. Posypujemy przed podaniem serem Parmiggiano Reggiano.