Piwa kraftowe są coraz bardziej cenione nie tylko przez smakoszy wyrobów piwowarskich ale i przeciętnego Kowalskiego. Zwykle nie należą do nich znane marki, wręcz przeciwnie. Są produktem lokalnych niewielkich browarów, często posiadają oryginalny smak uzyskany poprzez dodatki lub unikalną recepturę ważenia piwa. Tego typu piwa serwowane są w wielu pubach, restauracjach i punktach gastronomicznych obok popularnych marek piwowarskich. Przybywa również wyspecjalizowanych pijalni piw kraftowych, w których napić się możemy różnych piw kraftowych o odległym pochodzeniu, nie tylko z danego regionu, czy Polski ale również zza granicy. Z uwagi na rosnący popyt na dobre piwa kraftowe branża piwowarstwa rzemieślniczego się rozwija i aktualnie napić możemy się nie tylko piw o wiekowej tradycji ale i wyrobów nowych, młodych piwowarów. Ponadto należy dodać iż komfort zakupów online piwa sprawia, że chętnie próbujemy piw kraftowych z odległych zakątków świata. Włoskie piwa kraftowe to unikat o niebanalnym smaku. Rewelacyjnie oddają włoski klimat łącząc smaki owoców tropikalnych, wina z piwem.
Jeśli chcielibyśmy sobie odpowiedzieć na pytanie co to jest piwo kraftowe nie uzyskamy jednoznacznej odpowiedzi. Potocznie mówi się iż jest to piwo rzemieślnicze, jednak nie jest to do końca prawdą. Wyróżnikiem piwa kraftowego jest znajomość piwowara, właściciela browaru na lokalnym rynku. Według procedur uznania browaru za browar rzemieślniczy wymienia się wielkość produkcji nie większą jak 5000 hektolitrów rocznie. W kontekście zakupu piwa kraftowego online cechą przemawiająca za wyborem piwa rzemieślniczego jest nietypowy, inny niż komercyjny smak piwa. Jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do picia piwa z browarów korporacyjnych przy pierwszym skosztowaniu piwa kraftowego może nam ono nie smakować. W zależności od browaru piwa kraftowe mogą być mętne, o niecodziennej barwie itd. Najlepsze piwa kraftowe różnią się od typowych piw zarówno smakiem, jak i zapachem, kolorem, konsystencją.
Dobre piwa kraftowe zazwyczaj są wyrabiane wedle autorskiej receptury trzymanej w tajemnicy. Ich skład jest mieszanką wielu elementów w odpowiednich proporcjach. To co wyróżnia piwa kraftowe to brak sztucznych ulepszaczy smaku, barwników i dodatków nienaturalnych. Konsekwencja tego jest fakt, iż piwa kraftowe nie mają długiego terminu przydatności do spożycia. Oczywiście są butelkowane a nawet puszkowane, jednak ich termin ważności jest zdecydowanie krótszy. Warto spożywać ten rodzaj trunku świeży. Z pośród wielu rodzajów piw kraftowych ciemnych i jasnych zapewne każdy znajdzie coś dla siebie. Subtelne różnice smaku i aromatu czynią piwa kraftowe dziełami sztuki piwowarstwa. Posiadają wyrafinowany smak, często bardzo intensywny aromat i jeszcze bardziej wyrazistą barwę. Co więcej są piwami prestiżowymi, niedostępnymi wszędzie z uwagi na niewielką ilość produkcji.